De ce recomanda expertii instalatii electrice rezidentiale cu becuri LED?
De cele mai multe ori, atunci cand vine vorba despre instalatii electrice rezidentiale, ne gandim la sistemul de iluminat. Este oarecum firesc sa ne fuga gandurile la sistemul de iluminat LED, deoarece pentru a functiona, acesta are nevoie de energie electrica. Dar, instalatia electrica nu se rezuma doar la sistemul de iluminat.
Cand vine vorba despre componentele acesteia, amintim: panoul electric, circuitele electrice, prizele si intrerupatoarele, dispozitivele de protectie si sistemul de iluminat.
Dar, deoarece majoritatea persoanelor cand aud de instalatia electrica se gandesc la sistemul de iluminat, despre acesta vom discuta in continuare. Informatiile pe care le puteti descoperi sunt foarte interesante.
Instalatii electrice rezidentiale: Avantajele ilumimatului LED
Sistemul de iluminare LED este deosebit de eficient, iar acesta pentru a functiona are nevoie de o instalatie electrica perfect functionala. Atunci cand insa este utilizat sistemul acesta de iluminare, ofera o serie de avantaje semnificative. Veti descoperi in continuare despre ce avantaje semnificative este vorba.
1. Durata de viata indelungata
Fara doar si poate, , cel mai semnificativ avantaj al LED-urilor in comparatie cu solutiile traditionale de iluminat este durata lunga de viata. LED-ul mediu dureaza intre 50.000 de ore de functionare si 100.000 de ore de functionare sau mai mult. Aceasta este de 40 de ori mai longeviv in comparatie cu un bec incandescent mediu.
2. Eficienta energetica
Cand vine vorba despre corpurile de iluminat ale unei instalatii electrice rezidentiale, sunt preferate LED-urile si datorita eficientei energetice. LED-urile ies in evidenta prin faptul ca au in general consumuri foarte mici de energie. Statisticile de cautat atunci cand se compara eficienta energetica a diferitelor solutii de iluminat sunt numite prin unul dintre cei doi termeni: eficienta luminoasa sau lumeni utili.
Aceste doua elemente descriu in esenta cantitatea de lumina emisa pe unitatea de putere ( wati ) consumata de bec.
3. Siguranta imbunatatita cu LED-uri
Siguranta este probabil avantajul cel mai des trecut cu vederea atunci cand vine vorba de iluminarea cu LED-uri. Pericolul numarul unu cand vine vorba de iluminat este emisia de caldura. LED-urile nu emit aproape deloc caldura directa. In schimb, becurile traditionale cum ar fi cele cu incandescenta, transforma mai mult de 90% din energia totala folosita pentru a le alimenta direct in caldura.
Asta inseamna ca doar 10% din energia care alimenteaza luminile incandescente este de fapt folosita pentru lumina (ceea ce le face, de asemenea, extrem de ineficiente in comparatie cu LED-urile ).
In plus, deoarece LED-urile consuma mai putina energie, pot functiona eficient pe sistemele electrice de joasa tensiune. Acestea sunt in general mult mai sigure in cazul in care ceva nu merge bine.
4. Luminile LED sunt sigure pentru mediu
LED-urile nu au problemele de mediu comune solutiilor de iluminat traditionale, cum ar fi luminile fluorescente sau cu vapori de mercur. Ambele solutii traditionale contin mercur in interiorul becului si, prin urmare, necesita o manipulare speciala la sfarsitul duratei de viata utila a produsului. Niciuna dintre aceste consideratii nu este necesara in cazul LED-urilor.
5. LED-urile produc aproape zero emisii UV
LED-urile emit marea majoritate a energiei lor in spectrul vizibil, o cantitate mica in spectrul infrarosu si practic niciuna in portiunea ultravioleta a spectrului.
Aceasta inseamna ca LED-urile sunt capabile sa ilumineze in siguranta si fiabil obiectele sensibile la UV, cum ar fi arta, care se va descompune si se va degrada in timp daca este expusa la acest tip de emisie.
6. LED-urile functioneaza la tensiune foarte scazuta
In multe cazuri, LED-urile functioneaza la tensiuni foarte scazute. Acest lucru le face potrivite pentru utilizarea in aplicatii de iluminat in aer liber, unde alte tipuri de iluminat ar putea sa nu poata functiona in cele mai sigure conditii.
Asadar, exista suficiente avantaje pe care le au becurile LED. Este firesc asadar, ca pentru sistemul de iluminat al unei instalatii electrice rezidentiale, sa fie preferate LED-urile in locul alternativelor.